V soboto, 20. 5. 2023, smo bili na RA1 v Ljubljani v enourni pogovorni oddaji za mlade HUDO z voditeljico go. Liano Buršič. Tema je bila prva pomoč – pogovarjali smo se o državnem tekmovanju, znanju prve pomoči med mladimi in v kolikšni meri je del učnih načrtov. V oddaji je sodelovala tudi ekipa OŠ Simona Jenka iz Kranja z mentorico, saj so bili 1. v gorenjski regiji in 9. na državnem tekmovanju.

Zaradi številčnosti smo bili v največjem studiu, kjer poteka snemanje v živo. Občutili smo, kaj pomeni imeti pred sabo mikrofon, saj smo bili sprva bolj zadržani. A občutkov in izkušnje ne bomo pozabili, saj je bila vsem prvi stik z radijem. Po oddaji je del učencev posnel kratek filmček o prvi pomoči za TikTok, se sprehodili po radijski hiši ter videli manjše studie ter sobe za montiranje oddaj.

Dan smo nadaljevali z obiskom Dispečerskega centra zdravstva Ljubljana, ki se nahaja pod urgenco UKC Ljubljana. Sprejela nas je vodja izmene ga. Vanja Vodušek, obisk nam je omogočil g. Domen Kleva. V »krizni« sobi nam je ob PPT-projekciji predstavila namen centra, njihove naloge, sestavo/zgradbo službe, potrebna znanja, izkušnje in nenehna izpopolnjevanja zaposlenih ter način komunikacije dispečerjev ob klicu.  Povsem prevzel pa nas je ogled dispečerske sobe, polne velikih ekranov. Vsak dispečer ima tri ekrane. Med pogovorom so v dispečerski sobi prejeli nujen klic in mi smo bili deležni umirjenega pogovora zdravstvene dispečerke, ki je zastavljala vprašanja, usmerjala ter zapisovala podatke o stanju poškodovanca. V nujnih primerih ostane s kličočim na vezi ter daje ustrezna navodila za oskrbo pacienta ali izvajanje ustrezne prve pomoči do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči na kraj intervencije. Sočasno pa so bile te informacije posredovane drugemu dispečerju, ki je aktiviral ustrezno ekipo najbližje mobilne enote nujne medicinske pomoči na kraj dogodka. Ob pogovoru se je ekipa kar spogledovala, kaj bi sami naredili, saj vendarle nekatere poškodbe poznajo in bi jih znali oskrbeti oz. nuditi prvo pomoč. Na koncu ogleda dispečerije so nam predstavili še predstavitev reševalnega motorja in kombija. Izjemno smo bili navdušeni nad njihovo predstavitvijo in razlago. Ogled centra nam bo ostal v trajnem spominu, saj tako zanimivega in poučnega dopoldneva že dolgo nismo doživeli.

V sredo, 24. 5. 2023, smo sodelovali na Paradi učenja v Žalcu v organizaciji UPI – Ljudske univerze Žalec. Njen namen je ponuditi in predstaviti široko paleto različnih vsebin in omogočati prebivalcem lokalnega okolja zavedanje o izobraževalnih in prostočasnih ponudbah za vse generacije. Ekipa prve pomoči je pod okriljem Rdečega križa OE Žalec predstavljala pomen nudenja pomoči, ki so na kraju nesreče prvi, postopke oživljanja, uporabo defibrilatorja, trikotne rute idr., da ljudi ne bi bilo strah pristopiti in pomagati poškodovancem. Bili smo mladi promotorji prve pomoči in pri tem smo zelo uživali.

Ekipa prve pomoči z mentorico Boženo Svet