Nagovor ravnatelja

Spoštovani!

Šolsko leto 2021/22 smo začeli tako, kot je prav, v šoli. Ne glede na vse okoliščine, ki nam bodo prišle naproti, si želim in upam, da bo v šoli ostal otroški vrvež, predvsem pa, da bomo vsi skupaj zmogli delovati ljubeče in čim manj pod vplivom zunanjih negativnih dejavnikov.

Rad imam otroke, njihov smeh, otroško nagajivost in vedoželjnost. Predvsem zato sem se tudi odločil za pedagoški poklic. Ko lahko združim splošne organizacijske izkušnje s pedagoškim čutom in dodam nekaj malega administrativnih sposobnosti. To bi naj bilo to. Pa ni, ni več. Sedaj prednjači administracija in spremljanje in sledenje različnim navodilom, vedno novim pravilom. Včasih smo omenjali zdravo kmečko pamet. Danes je ne moremo več, ker marsikdo misli, da jo ima in jo omenja kot izgovor za svoja dejanja. Edini, ki so v tem iskreni, so otroci.

Rad bi vam napisal kaj več o naših kreativnih načrtih, posebnih investicijah, o skupnih druženjih v naravi, pa inovativnih metodah poučevanja. Žal je toliko skrbi za »pravilne protokole«, za tehnična načrtovanja dela, ki dobesedno hromijo našo ustvarjalnost, da ne ostane veliko navdiha za kreativnost. Kljub temu boste ob prebiranju  Vodnika videli, da imamo v načrtu zanimive prednostne naloge, ki jih želimo na daljši rok tudi nadgrajevati.

Naše poslanstvo je med drugim tudi to, da v najtežjih življenjskih preizkušnjah, ostanemo zvesti otroškim srcem. Vem, da zmoremo. Ker gledam na življenje optimistično, me le tega ni strah. Vsakodnevno prihajam do novih izkušenj, ki v meni prebujajo nove uvide. Otroci so moj navdih, pogonsko gorivo, sploh, ko so v šoli. Ko šola z njimi diha. Ob njih se učim in v sebi vzdržujem otroka ali pa ga prebujam, kadar malo zaspi.

Veseli me, da imam z učitelji in ostalimi zaposlenimi dober odnos, da spoštujemo našo različnost in si pomagamo. Lepo je, da tudi starši večinoma podpirate naše načine dela, da nam s svojimi dobronamernimi idejami pomagate videti tisto, kar mi včasih spregledamo.

Hvala vsem.

Največjo prednost pa čutim v zmožnosti, da našo različnost »uvidimo« kot priložnost za rast, zato ostanimo zdravi v mislih, besedah in dejanjih. In seveda, radi se imejmo.

Osti Jarej.

Uroš Vidmajer,

ravnatelj