V torek, 2. aprila 2024, smo na mednarodni dan knjig za otroke izvedli kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda. Ti so prvi dve uri spoznavali življenje in delo pesnika, dramatika, esejista, gledališkega, radijskega, filmskega in televizijskega režiserja Vinka Möderndorferja. Prebrali so njegovo pesniško zbirko Romeo in Julija iz sosednje ulice, nato pa so ob prebranem še likovno ustvarjali. Na paus papir so napisali izbrano pesem, ki so jo tudi ilustrirali. Nastali likovni izdelki, ki krasijo okna v avli šole in šolsko knjižnico.

Tretjo šolsko uro se je v avli šole odvila kulturna prireditev ob zaključku Bralne značke. Osrednji gost, literat Vinko Möderndorfer, ki je s svojo karizmo prevzel šolski oder ter učencem pripovedoval o svojih šolskih letih, ljubezni do knjig in poezije, je prebral tudi nekaj pesmi iz svoje pesniške zbirke. Pevci šolskega mladinskega pevskega zbora z zborovodkinjo so zapeli skladbi Ljubezen in Tribučko kolo. Devetošolca Ela Kovačič in Urban Randl sta prisotne z ugledališčeno poezijo gostujočega literata popeljala v svet zaljubljenosti in najstništva, s skladbo, zaigrano na klavirsko harmoniko, pa je Urban zaokrožil intimno vzdušje na odru. Prireditev je povezoval sedmošolec Anej Kač, ki je z gostom na odru tudi sproščeno poklepetal.

Zadnji dve uri so učenci napisali vsak svojo razredno pesem. Objavljene bodo v šolskem glasilu Naša misel. Nato so zunaj pred vhodom v šolo in športnem parku pesmi na tla še zapisali s kredo.

Kulturni dan smo zaključili tudi z različnimi športnimi igrami, saj menimo, da  je telesna aktivnost pri in po ustvarjanju izrednega pomena.